Word vrijwilliger bij MOTTO – Samen010

Bezoek een oudere thuis voor gesprek, luisterend oor en gezelligheid

MOTTO (Meelevende Ondersteuning Ten behoeve van Thuiswonende Ouderen) is een nieuw initiatief in Capelle a/d IJssel, opgezet vanuit het Diaconaal Platform Capelle in samenwerking met Samen010. Ouderen ondersteunen op het gebied van zingeving en levensvragen.

In het ouder worden krijg je te maken met verlies van mensen om je heen, van afnemende gezondheid en mobiliteit.
Als vrijwilliger luister je vooral naar de oudere en probeer met hen mee te voelen in alles wat ze meemaken, en weer zin in het leven te (her)vinden en te geven. Op den duur ontstaat er een vertrouwensband, die ruimte geeft om ook leuke dingen met elkaar te doen.

Je bezoekt een vaste oudere thuis, één keer in de twee weken à 1½ uur. In overleg met de oudere zelf af te spreken.
Het is wel de bedoeling dat je het contact voor wat langere tijd aangaat. En dat je als vrijwilliger minimaal een jaar inzetbaar bent.
Zo kun je echt iets voor de ander betekenen. En je ontvangt zelf ook.

Een groot pluspunt is dat je als vrijwilliger goed begeleid en getraind wordt door coördinator en geestelijk verzorger Henk Kamminga. Je leert hoe je een gesprek op gang brengt, de juiste vragen stelt en inzicht krijgt in diverse levensvragen waar mensen mee zitten. Je komt geregeld bij elkaar met de andere vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. En ontvangt er leuke dingen voor terug zoals een jaarlijks vrijwilligersuitje en gratis toegang tot leerzame bijeenkomsten.

Wil je graag wat tijd en aandacht aan een oudere geven, kan je goed luisteren en meevoelen met de ander, neem contact met me op. In juni start er een training voor nieuwe vrijwilligers. Weet je niet zeker of het bij je past, dan kan je de training gebruiken om dit te ontdekken.

Wie ben ik?

Ik woon met mijn gezin in Capelle, de wijk Oostgaarde, en kerkelijk verbonden aan De Oosterkerk. Ruim 5 jaar ben ik werkzaam voor Samen010 als projectleider van MOTTO in Delfshaven, Rotterdam. De stadswijk waar ik 23 jaar gewoond heb. Vier jaar geleden zijn we naar Capelle verhuisd en wonen 2 van de 4 kinderen nog bij ons thuis. Ik ben gevraagd om in Capelle MOTTO op te zetten en in Delfshaven wordt het door een collega voortgezet. Ook ben ik werkzaam als kerkelijk werker in Nieuwerkerk a/d IJssel.

De samenwerking met het Diaconaal Platform Capelle vind ik mooi en inspirerend. Om samen met de kerken invulling te geven aan de diaconale opdracht er te zijn voor kwetsbare ouderen.

Henk Kamminga, 06 – 288 30 857 , hkm@samen010.nl