Veertigdagentijd als aandacht voor stilte

Woensdag 14 februari begint de Veertigdagentijd. Een tijd van bezinning op weg naar het Grote Paasfeest. Een periode om letterlijk de tijd te nemen om stil te staan voor wat jou zoal beweegt. Of misschien wel: voor Wie jou beweegt.

Het is ook een periode dat het voorjaar ontwaakt, als een signaal naar ons om ook te ontwaken uit een winterse tijd. Om onze ziel opnieuw op te warmen, om weer tot bloei te mogen komen als mens.

Tijd nemen

Tijd nemen, stil worden in jezelf, te midden van vaak drukke levens … dat valt niet altijd mee. Want in de drukte van het alledaagse leven worden we vaak in beslag genomen door van alles wat om ons heen gebeurt of op ons afkomt. Maar bewust tijd nemen om zo af en toe even stil te staan bij wat of wie jou beweegt, kan heel louterend zijn.

Kloktijd of innerlijke tijd

Soms lijkt het echter of we geen tijd hebben om stil te worden. Het is inderdaad een kunst een balans te vinden tussen de ‘kloktijd’ en de ‘innerlijke tijd’. In Afrika zeggen ze wel tegen mensen uit het westen: “Jullie hebben de klok, maar wij hebben de tijd.” We lijken inderdaad vaak te vergeten dat het niet gaat om de kloktijd, maar om degene of Degene met wie je de tijd doorbrengt.

Het Duitse woord ‘stil’ heeft ook te maken met ‘stillen’, in de betekenis van zogen, voeden of honger stillen. Je zou dus kunnen zeggen dat onze ziel zo schreeuwt omdat we maar blijven rondrennen en ons voortdurend laten afleiden door zaken als mobiele telefoons, tv-programma’s en reclames met schreeuwerige presentatoren, zorgwekkende krantenkoppen etc. Alsof we bang zijn voor de stilte. Terwijl we eigenlijk heel goed weten dat stil worden ons weer kan voeden.

Aandacht

Stilte is natuurlijk niet per se de afwezigheid van geluid. Het gaat om het stil worden in jezelf, en dat kan ook met mooie muziek, in een wandeling of fietstocht etc. Want in de ervaring van stilte merk je dat niet alleen meer aandacht voor jezelf hebt, maar ook bewuster kijkt naar wat en wie er om je heen is. In de stilte kun je ook de Ander ervaren en vanuit de stilte heb je meer oog en oor voor je naaste.

Vastentijd

Je kunt in de Veertigdagentijd, ook wel Vastentijd genoemd, natuurlijk ook met jezelf en/of anderen afspreken je (meer) te onthouden van zaken als alcohol, koek en snoep. Of minder autorijden, tv kijken, winkelen, op sociale media doorbrengen etc. Allemaal goede (en gezonde!) zaken om je opnieuw bewust te worden van je afhankelijkheid van bepaalde zaken.

Ds. Ruben Schep