De Chrchapp, Kerkgemak in uw achterzak!

Hoezo een app, is dat niet veel te modern?
Zeker in de tijd dat we elkaar minder ontmoeten, vinden we het gemeenschap zijn erg belangrijk. De Chrchapp is eind 2020 geïntroduceerd en biedt veel mogelijkheden.

Ja, ja dat zal wel. Hoe gaat dat dan dat downloaden?
Allereerst, het gebruik van de app is vrijwillig. Niets moet. Wel is het handig om er in te kijken of het echt niks voor je is en als je dan eenmaal zo ver bent, kun je zelf aangeven wat zichtbaar is voor andere gemeenteleden.

Door op de afbeelding te klikken gaat u rechtstreeks naar de Chrch app.

Ok, noem eens drie voorbeelden om me te overtuigen!
1. De app heeft een digitale ledenlijst, eventueel met foto die je zelf kunt uploaden. Handig zo’n ledenlijst als je een lid zoekt. Even de app raadplegen en met 1 druk bel of mail je de persoon.
2. Daarnaast denken we aan de communicatie. Zo veel mogelijk op 1 plek, zoals de agenda, nieuwsbrieven etc. Dat betekent dus minder aparte mails, brieven etc.
3. Ook kun je met de app collectedoelen betalen. Eenvoudig een tegoed laden en iedere week doneren aan de dan geldende doelen. Dat is handig want collectezakken gaan voorlopig niet rond. Dus ook geen bonnen scheuren, collectegeld verzamelen en handiger dan steeds overmaken. En je kunt dat de hele week doen, dus niet alleen op zondagochtend.

Aha, zie je wel, ik heb de app gedownload en daar begint het al, ik kan er niet eens in………
Gelukkig maar. Dat heeft te maken met onze beveiliging. Het is goed om te weten dat uw emailadres de sleutel is om geregistreerd te zijn. Een emailadres is gekoppeld aan 1 persoon. Het komt voor dat mensen een familie-emailadres hanteren. Helaas kan dat maar voor 1 lid van de familie gebruikt worden. De eerste die in de app inlogt, heeft dan het alleenrecht en anderen zullen een ander emailadres moeten kiezen.
Tijdens het inlogproces krijgt u- na verificatie door de beheerder- een persoonlijk nummer toegekend. Dat wordt verstuurd in de mail. Dat persoonlijk nummer toetst u in de app. Dit is om er zeker van te zijn dat het emailadres echt van degene is die aan het inloggen is. Nu kunt u aan de slag. Kijk vooral eens rond onder de knop “Leden”. In de zoekbalk kunt u op naam of adres zoeken. Ook interessant is om de kaart naast de zoekbalk te gebruiken. Hier kunt u inzoomen op uw eigen straat of buurt en zien wie er zo om u heen bij De Oosterkerk hoort.

Ik heb wel eens wat gelezen over privacy en AVG. Je weet het tegenwoordig maar nooit!
Wij hebben in de privacyverklaring van onze kerk opgenomen dat wij persoonsgegevens behandelen onder het mom van gerechtvaardigd doel: namelijk gemeente zijn met elkaar (artikel 9 lid 2d van de wetgeving op de AVG). Daarnaast kan iedereen opt-outen (je gegevens verbergen voor anderen) als je onderdelen wilt verbergen of andere bezwaren hebt.

Niet iedereen hoeft toch te weten wanneer ik jarig ben?
Het is uw eigen beslissing wat u zichtbaar laat zijn voor andere leden.
Rechts onder in het scherm staan 3 puntjes en “meer”. Als je hierop drukt, kom je in een volgend scherm. In het midden staat ‘Mijn gegevens’. Hieronder kunnen diverse velden door u gewijzigd worden. Dus als u al uw doopnamen wilt vervangen door uw roepnaam, tik het veld aan en maak het leeg en voer de gewenste naam in. Let wel dat deze wijzigingen alleen in de app worden opgeslagen, er is geen koppeling met de ledenadministratie (LRP) van de PKN.
Onderaan het scherm staat nog een mogelijkheid: “Mijn gegevens geheim houden voor andere gemeenteleden”. Als u deze naar rechts schuift, zien andere gebruikers u niet meer. Wij noemen dat de “voyeur”- stand. U ziet alles, maar anderen zien u niet. Let er wel op dat u alles opslaat na de doorgevoerde wijzigingen.

Yes, het is gelukt. En die collecte lijkt me ook handig. Hoe werkt dat precies?
Als je met de app ook wilt geven aan de wekelijkse doelen, dan moet je eerst een bedrag zetten op de app. Zo heb je een collectetegoed en kan het collecteren beginnen. Een collectetegoed krijg je door een betaling te doen via Ideal. We hebben hiervoor Mollie als provider. Uw geld gaat eerst naar een bankrekening van Mollie die dit dan wekelijks in 1 bedrag overmaakt op onze Rabo-rekening. Opwaarderen gaat het eenvoudigst via de menukeuze “Geven”.
Na klikken op de tekst “Tegoed opwaarderen” komt u in een scherm waar u een bedrag kunt invullen. Standaard betaalt u € 0,35 extra, want dat zijn de kosten van een Ideal betaling voor ons. Vervolgens rondt u de betaling af zoals gebruikelijk bij dit soort transacties, vergelijkbaar met een online aankoop.
Na betaling ziet u een scherm met hele kleine letters, bijna niet te lezen, maar de boodschap is normaliter dat de betaling geslaagd is en u terug kunt gaan naar de app.
Tip: word niet zenuwachtig als het saldo in de app niet meteen zichtbaar is. Soms duurt het even voordat het scherm zich ververst. Zelfs als het saldo nog € 0,00 aangeeft na opwaarderen en u gaat meteen geven, zie je in het pop-up schermpje al dat er een saldo is.

“Als je de kerk-app eenmaal hebt kun je niet meer zonder!”

Succes met het gebruik van de Chrchapp.
Bij vragen: mail naar kerkrentmeesters@deoosterkerk.nl.