Eerste online Tienerdienst

Zondag 9 januari hebben we voor het eerst een online tienerdienst georganiseerd voor de Oosterkerk jongeren. Waar we normaal beginnen met gezellig even kletsen en een kopje thee was dat dit keer natuurlijk niet mogelijk. Voor de dienst hebben we gebruik gemaakt van Ms teams en  Mentimeter. Met Ms teams kun je eenvoudig met een groep via de computer of laptop beeldbellen met elkaar. De meesten wisten al hoe het werkt en wie dat nog niet wist kreeg een beetje hulp van zijn ouders. Met de Mentimeter app op hun telefoon kunnen de tieners vragen beantwoorden of meedoen aan een stemming. Ook hebben we woord en uitbeeldspelletjes gedaan. Al met al een afwisseling tussen serieuze en minder serieuze onderwerpen dus.

Zo hebben we het gehad over de schepping, wonderen en de doop. Één van de vragen was: “Jezus veranderde water in wijn op een bruiloft. Wat zou jij in één klap willen veranderen”. Van de antwoorden wordt door Mentimeter dan een mooie woordpuzzel gemaakt. Wat ons als leiding bij de antwoorden opviel wat dat de tieners hierbij vooral verbeteringen voor anderen wenste.

We hebben het ook over de kerk gehad, met de vraag: “Voel jij je thuis in de kerk? Waarom wel of niet?”.  Op deze vraag kwamen erg veel reacties. Uit de antwoorden kwam naar voren dat de tieners de kerk als veilig ervaren, een plek waar je jezelf kunt zijn en waar iedereen vriendelijk en welkom is. Een plaats ook waar je in aanraking komt met anderen mensen, zowel jong als oud. Uit de antwoorden kwam ook naar voren dat, men zich de laatste minder thuis is gaan voelen door alle corona maatregelen, waardoor er minder contact is en je meer afstand moet houden.

Wat dat betreft zitten ook de tieners uit te kijken naar een tijd dat de impact dat corona op de samenleving en hiermee op onze gemeente veel kleiner wordt. We hopen dan ook dat we elkaar volgende maand weer in de kerk kunnen ontmoeten. Als dat toch niet mogelijk is, is een online tienerdienst een goed tijdelijke alternatief.

Peter Dorsman en Marlies Gromicho