De Oosterkerk: nu officieel een Groene Kerk!

Tijdens de wijkkerkenraadsvergadering in mei is besloten om de Oosterkerk als groene kerk aan te melden bij www.groenekerken.nl. Afgelopen week is de aanmelding goedgekeurd en zijn we officieel een Groen Kerk. Daarmee zijn we de tweede kerk in Capelle aan den IJssel: de Pauluskerk aan de Merellaan ging ons voor.

Wat betekent dit nu: een kerk mag zich groen noemen als zij actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Van een groene kerk wordt verwacht dat zij met haar leden ieder jaar één duurzame stap zet.

Dit kunnen stappen zijn op het gebied van inkopen, omgaan met geld, geloof en inspiratie, beleid, energiebesparing, energieopwekking en omgang met natuur.  Een groene kerk geeft hiermee invulling aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep.

Wij hebben onze eerste stappen gezet. Denk daarbij aan de inrichting en het onderhoud van de tuin om de kerk. Maar er wordt al gewerkt aan de volgende stap: het installeren van zonnepanelen op het dak van de Oosterkerk. Dit worden geen nieuwe panelen maar we maken gebruik van tweedehands panelen. Zo besparen we grondstoffen en beperken het afval. En we hebben al een thema-avond gehad over Duurzaamheid welke geleid is door Siebe Boersma.

Verder kijken we naar het energie verbruik in de kerk en onderzoeken hoe we dit verder kunnen terugdringen. Maar ook andere activiteiten zullen we gaandeweg gaan organiseren om het thema duurzaamheid en rechtvaardigheid onder de aandacht te brengen.

De Groene Kerken organisatie brengt geregeld een nieuwsbrief uit met inspirerende verhalen. U kunt zich daarvoor aanmelden via: https://www.groenekerken.nl/nieuwsbrief-inschrijven/. Van harte aanbevolen!

Namens de wijkkerkenraad,

Addy Koster