Taizé, vieringen in de geest van….

Voor de één is het een vertrouwd begrip, een ander kent de term Taizé maar zegt het verder helemaal niets. Daarom hier iets over de achtergrond van de vieringen die we het komend seizoen 5 keer zullen houden in verschillende kerken. Taizé is destijds ontstaan in 1940 toen Frère Roger zich in Taizé vestigde. Hij had het op zijn hart een gemeenschap te beginnen en was naar Frankrijk gegaan om mensen bij te staan die hulp nodig hadden nu de Tweede Wereldoorlog uitgebroken was. Het gebouw dat hij met een bescheiden lening kocht werd een opvangplek voor vluchtelingen o.a. joodse. Frère Roger drong het niemand op maar zelf hield hij zich aan vaste tijden van gebed. Toen men gewaarschuwd werd dat het gevaarlijk werd verlieten de vluchtelingen Taizé in 1942; Roger verbleef in Genève waar hij het gemeenschapsleven begon met de eerste broeders.  In  1944 konden zij naar Taizé terugkeren. Sindsdien is de Gemeenschap van Taizé daar gevestigd.  Het was aanvankelijk een Protestantse aangelegenheid maar inmiddels is het oecumenisch. De gemeenschap telt nu een honderdtal broeders van diverse kerkelijke afkomst en uit bijna 30 landen.  Zij willen door hun samenleven een teken van verzoening zijn tussen verdeelde christenen en gescheiden volken.

De gemeenschap van Taizé heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren van over de hele wereld. In Taizé zijn betekent uitgenodigd worden om te zoeken naar een verbondenheid met God door gemeenschappelijk gebed, zingen, stilte, persoonlijke bezinning en uitwisseling. Een verblijf  in Taizé kan helpen om een stap terug te nemen van je dagelijks leven, een grote verscheidenheid aan mensen te ontmoeten en na te denken over je inzet voor de Kerk en de maatschappij. Ieder jaar is er een ‘pelgrimage van vertrouwen’. In telkens een ander land wordt een Taizé ontmoeting gerealiseerd om jongeren ook dicht bij huis aan te moedigen te bidden en open te staan voor anderen. In  2010 vond deze pelgrimage plaats in Rotterdam. Sinds die tijd houden we in die ‘geest’ Taizégebeden in Capelle, er is ruimte voor stilte en gebed en het luisteren naar Gods Woord. Luisteren is misschien wel het sleutelwoord, luisteren naar wat er binnen in je leeft in weerklank op dat wat je van God ontvangt. Wij nodigen iedereen uit daaraan deel te nemen.

Ds Dora Hoekstra